Ecografia Doppler vascular se refera la evaluarea ecografica a vaselor de sange, respectiv artere si vene. Se pot face urmatoarele tipuri de examinari:

  • Ecografie Doppler vertebro-carotidiana – evalueaza arterele carotide si vertebrale; este recomandata in caz de patologie neurologica, dar si la pacientii cu factori de risc cardio-vascular si la cei cu boala cardiaca ischemica, deoarece modificarile existente la nivelul arterelor carotide se regasesc si pe celelalte artere, inclusiv la nivelul arterelor coronare.
  • Ecografie Doppler arteriala la nivelul membrelor inferioare se recomanda la pacientii cu suspiciune de boala arteriala periferica cronica (arteriopatie obliteranta  a membrelor inferioare) sau de ischemie acuta periferica. Scopul este pe de o parte confirmarea diagnosticului, dar mai ales evaluarea severitatii leziunilor, localizarea acestora si evaluarea patului vascular pentru a vedea daca pacientul are sau nu indicatie de revascularizare (trimiterea pacientului intr-un serviciu de chirurgie vasculara).
  • Ecografia Doppler arteriala la nivelul membrelor superioare este mai rar necesara, deoarece leziunile arteriale la acest nivel sunt mai rar intalnite. Ca si in cazul membrelor inferioare, se recomanda in caz de leziuni acute sau cronice (stenoze, ocluzii) la acest nivel, avand acelasi scop.
  • Ecografia Doppler venoasa la nivelul membrelor inferioare este indicata in caz de suspiciune de tomboza venoasa profunda sau pentru evaluarea statusului sistemului venos profund si superficial inaintea unei interventii chirurgicale pentru varice. Nu se recomanda pentru diagnosticul bolii venoase cronice (varice, insuficienta venoasa cronica), deoarece in aceste situatii diagnosticul este mai degraba clinic, iar ecografia nu aduce date in plus.
  • Ecografia venoasa la membrele superioare este indicata in caz de suspiciune de tromboza pe venele profunde ale membrului superior: subclavie, axilara, brahiala, situatii clinice mai rar intalnite.

Toate aceste afectiuni vasculare, care necesita ecografie Doppler pentru diagnostic si evaluare , au semne si simptome specifice care permit de  cele mai multe ori un diagnostic clinic. Pe de alta parte, acest tip de investigatie este costisitor si consumator de timp. Din aceste motive acest tip de ecografie nu se face decat la recomandarea unui doctor, in urma unui consult, si nu la cererea pacientului.