Ecografia abdominala vizualizeaza organele intraabdominale: ficat, pancreas, colecist, rinichi, splina, vezica urinara, prostata, uter si ovare. Tubul digestiv – stomac, intestin subtire, intestin gros- nu se vizualizeaza in mod obisnuit prin aceasta metoda. Ecografia poate evidentia ingrosari ale peretelui tubului digestiv in faze avansate ale unor boli ( tumori de stomac sau colon, inflamatia apendicelui), dar imaginea nu este specifica si investigatia se interpretraza numai in context clinic de catre medicul specialist. In asemenea situatii se recomanda endoscopie pentru clarificarea diagnosticului.

Examinarea ecografica a abdomenului se poate face dupa cum urmeaza:

 • examinarea abdomenui superior – ecografie abdominala superioara– prin care se examineaza pancreasul, ficatul, colecistul si caile biliare, vena porta si vena splenica, aorta abdominala, rinichii si splina.
 • examinarea abdomenului inferior (pelvisului) – ecografie abdominala inferioara– pentru examinarea vezicii urinare, prostatei, uterului si ovarelor.
 • examinarea intregului abdomen – ecografie abdominala totala– in care se examineaza atat organele abdominale superioare, cat si cele inferioare.

Pentru o mai buna vizualizare se recomanda o pregatire a pacientului cu scopul de a diminua cantitatea de gaze din abdomen. Pentru aceasta pacientul ar trebui sa evite consumarea de alimente ce fermenteaza ( alimente vegetale, fainoase) si consumarea bauturilor acidulate trei zile inaintea examinarii si in ziua examinarii. Totodata se recomanda administrarea de medicamente pentru inlaturarea gazelor, respectiv Kebene Plus sau carbune medicinal (Carbocif) 2tb de 3 ori pe zi la cele trei mese principale, trei zile inainte de examinare si in ziua examinarii.

Examinarea a jeun (pe nemancate) se recomanda doar pentru examinarea in conditii optime a colecistului. Acest lucru e posibil doar dimineata, dupa pauza de peste noapte. Daca examinarea se face in a doua parte a zilei, nu este necesar ca pacientul sa stea nemancat intreaga zi, ci sa nu manance cu 4-5 ore inaintea examinarii. In functie de particularitatile anatomice si functionale ale fiecaruia, e posibil totusi ca in anumite situatii sa nu se poate face o examinare adecvata a colecistului in asemenea conditii si sa trebuiasca repetarea ecografiei dimineata pe nemancate.

Examinarea cu vezica urinara plina este necesara doar pentru examenul ecografic al vezicii urinare, prostatei, uterului si ovarelor (adica a abdomenului inferior). Pentru examinarea celorlalte organe intraabdominale nu este necesara umplerea vezicii urinare. Pentru examinarea abdomenului inferior se recomanda consumarea a 1-1.5 litri de apa cu 1,5-2 ore inaintea examinarii (termina de baut cu 1-1,5 ore inaintea examinarii). In nici un caz nu consumati lichide imediat inaintea examinarii, deoarece apa consumata atunci va fi in stomac si va ingreuna examinarea. Daca vezica se umple prea repede si/sau prea mult si nu mai puteti rabda pana in momentul examinarii, atunci puteti merge la toaleta si sa goliti vezica doar partial, ca sa mai eliberati din tensiune; nici o vezica urinara prea plina nu este buna pentru o examinare optima.

Indicatiile ecografiei abdominale

Se recomanda ca atunci cand aveti simptome ce indica o suferinta intraabdominala sa consultati mai intai medicul si acesta sa va recomande ecografia abdominala daca considera util pentru diagnostic. Asa dupa cum se poate observa in lista de mai jos, ecografia abdominala este utila in diagnosticul unor afectiuni foarte clar stabilite, care dau simptome si semne specifice ce pot fi interpretate numai de catre medic.

Ecografia abdominala este metoda principala de diagnostic in urmatoarele afectiuni :

 • Afectiuni ale colecistului si cailor biliare: calculi, noroi biliar, colecistita acuta, tumori ale colecistului, icter obstructiv (obstructii ale cailor biliare)
 • Afectiuni hepatice: steatoza (ficat gras), ciroza, tumori primare sau secundare (metastaze), marirea de volum a ficatului – hepatomegalie-in contextul altor boli (cardiace, hematologice)
 • Afectiuni ale pancreasului: tumori, pancreatita cronica (imagine grea, depinde foarte mult de particularitatile anatomice ale pacientului: greutate, prezenta gazelor, etc)
 • Afectiuni renale: calculi, tumori (descoperite intamplator de cele mai multe ori), chisturi, hidronefroza, abces, infarct renal, boala renala cronica cu rinichi mici, absenta congenitala a unui rinichi, rinichi ectopici
 • Afectiuni ale splinei: splenomegalie – marirea de volum a splinei in cadrul altor boli (ciroza, boli hematologice, boli infectioase), tumori primare sau secundare (metastaze), infarct splenic, hematom
 • Evidentierea lichidului de ascita
 • Tumori retroperitoneale, adenopatii
 • Afectiuni vasculare: anevrism de aorta abdominala, tromboza de vena porta, de vene suprahepatice, de vena splenica
 • Tumori ale vezicii urinare
 • Adenomul de prostata, hipertrofia prostatei
 • Fibroame uterine, diagnosticul de sarcina incepand cu saptamana 5, tumori uterine, morfologie fetala
 • Chiste si tumori ovariene, sarcina extrauterina